logo
logo

14. Noć punog miseca!

Noć punog miseca je manifestacija, festival kulture, hrane i običaja zadarskog kraja – vremeplov na dohvat ruke.

Na noć punog mjeseca usred ljeta, Riva je osvjetljena bakljama i svjetlom svijeća. Brodovi se pretvaraju u ploveće štandove na kojima se nudi sve od najbolje tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužuju najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog Šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija.

Ako niste u prilici posjetiti okolicu Zadra i zadarske otoke i upoznati lokalni folklor i običaje, svakako posjetite Noć punog miseca. Dojmit će Vas se.

Noć punog miseca događa se naravno u noći punog mjeseca, od 30. srpnja do 01. kolovoza 2015.

Više od deset godina prošlo je otkad su se po prvi put ugasila svjetla na Zadarskoj rivi kako bi nam se mjesec pokazao u svojoj punoj raskoši i zasjao u svom pravom sjaju, probudio u nama sjećanja na prošla vremena i naše pretke. “To mora da je najljepši zalazak Sunca na svijetu!” promrmljao je i Alfred Hitchcock ispijajući Maraschino na Zadarskoj rivi prije 50 godina, ne znajući da je izlazak mjeseca u tom istom kanalu još ljepši.

Na dane 30.07. i 01.08. vratit će ponovno osmijeh na lice svima koji dođu po njega. To je večer koja nas na trenutak vraća u vrijeme kada je Zadar bio grad gospode koji je uživao u sretnoj simbiozi sa svojim priobaljem, otocima i zaleđem. Vrijedni ribari i težaci živjeli su nekoć od trgovine s građanima, a u sadašnjosti, svake godine iznova, Zadrani pozivaju njihove potomke i praunuke da ih barem te večeri podsjete kako je to nekada bilo.

Susret “bodulske” i “vlaške” kulture na jednom mjestu, jedinstveni mirisi s bogatih stolova, diple i mandolina ukomponirane u glazbu Morskih orgulja! Ugašena javna rasvjeta, ferali i sviće, klape i plesovi, gosti iz drugih krajeva zemlje i gomila nasmijanih, zadovoljnih ljudi ispod jednog velikog mjeseca.

14. Noć punog miseca počinje u četvrtak 30.7. i traje do 1.8.

Prvi dan je otvorenje sajma domaćih proizvoda rukotvorina i suvenira na kojem će sudjelovati više od 80 izlagača.

Drugi dan održat će se 1. Međunarodno natjecanje svirača usne harmonike.

Organizator: Društvo Propela Zadar

IZVOR: EZADAR.HR

Comments are closed.