logo
logo

O pizzama

Što je pizza?

Pizza je vrsta okruglog kruha pečenog u pećnici ili u krušnoj peći koji je nadjeven s različitim vrstama nadjeva, od kojih su najpoznatiji šunka, sir, umak od rajčica i origano. Ovo ukusno jelo je nastalo u Napulju u Italiji, a vuče korijene iz stare Grčke (1. st. prije Krista), pa tako i naziv pizza dolazi od grčke riječi pita.

Što dalje gledamo u prošlost to na vidjelo izlazi sve više zanimljivih detalja o ovom jelu. Najstariji dokazi o pizzi dolaze sa Sicilije, gdje su arheolozi našli ostatke 3000 godina starog spljoštenog kruha i alate za njegovu izradu, a pizzu spominje i Darije, veliki europski osvajač. On u svojim spisima navodi da je uvidio da njegovi vojnici na svojim štitovima redovito peku spljošteni kruh, koji kasnije nadijevaju sirom i datuljama.

Rimsko Carstvo, a naročito područj Napulja i oko Pompeja su bili poznati kao područja gdje se pizza jela na dnevnoj bazi. Nakon erupcije vulkana Pompeji su ostali zatrpani velikom količinom magme i pepela što je omogućilo očuvanje ruševina grada do današnjeg dana. Pri iskopima grada arheolozi su našli mnoštvo dokaza o popularnosti pizze u to vrijeme: štandove za prodaju pizze, pekare u kojima se pekla isključivo pizza, alate za njenu izradu i sl.

Danas je pizza jedno od najpopularnijih jela na cijeloj zemaljskoj kugli, pa tako postoje i specijalni uslužni objekti koji prodaju samo ovu vrstu hrane, a zovu se pizzerije. Samo u Sjedninjenim Američkim Državama postoji oko 61, 269 pizzerija, a 94% amerikanaca je priznalo da ovo jelo jedu bar jednom tjedno.

Vrste pizza

Najbolja stvar o pizzi je da nema univerzalnog recepta! Pizza se može raditi na „mali milijun“ načina, a nadjevi koji se upotrebljavaju za pizzu ovise o podneblju u kojem je rađena: peperoni, salama, kulen, slanina, inćuni, ananas, gljive... Vaša mašta je jedina granica, no koje god nadjeve upotrijebili dobiti ćete iznimno ukusno jelo koje vam se doslovno topi u ustima.

Ovdje je popis nekih od najvažnijih vrsta pizza u svijetu:

Talijanska pizza Napolitana: ova autentična napuljska pizza je zaštićena europskim zakonima kao dio kulturnog nasljeđa Republike Italije, a njena izrada je pod strogom kontrolom. Sastojci koji se upotrebljavaju za izradu ove pizze su: San Marzano rajčice, Mozarella sir, prirodni napuljski kvasac ili pivski kvasac te oštro brašno s visokim udjelom proteina.

Talijanska Lazio stil pizza: ova vrsta pizze vuče korijene iz Rima te je popularna širom Italije. Može se peći u tradicionalnoj ovalnoj ili pak pravokutnoj posudi za pečenje, a ima iznimno tanko tijesto. Postoji više varijacija za izradu ove pizze, a najpoznatija je Pizza Romana (rajčica, mozarella, inćuni, origano, ulje), Pizza Vienese (s njemačkom kobasicom), Pizza Capricossa, Pizza Quattrostagioni (četiri godišnja doba), Pizza Quattro formaggi (četiri vrste sira), Pizza Siciliana (nadjevi su umiješani u tijesto pizze) Bijela pizza (bez umaka od rajčice), Ripieno ili Calzone (pizza koja je prasavijena pa izgleda kao polukrug), te Pizza Legera ili Pizza Mezzogiorno (vrlo mala pizza sa tijestom debljine najviše pola centimetra).

Američka pizza: Tijekom svoje povijesti od kada je došla na tlo SAD-a, pizza je dobila više poznatijih varijacija za pripremu a najpoznatije su: Chicago „deep-dish“ (debela) pizza, Detroit pizza koja se peče dva puta i New Yorška pizza sa iznimno tankim tijestom.

Australska pizza: U Australiji se pizza nadjeva velikim količinama sira i jaja, kao i raznim plodovima mora. Tijekom 1980-ih godina neke pizzerije u Australiji su započele s prodajom pizza koje su bile nadjevene nekim iznimno egzotičnim sastojcima: emu, krokodil, klokan, losos i dr.

Brazilska pizza: Poslije revolucije pizze u 1950-ima ovo je jelo postalo jako popularno u Brazilu. Danas se računa da stanovnici Sao Paola svaki dan pojedu 1.4 milijuna šnita pizze, a brazilski pizzamakeri rade razne varijacije s lokalnim namirnicama kao nadjevom.

Indijska pizza: Indijci su se „navukli“ na pizzu dolaskom restorana velikih franšiza iz svijeta pravljenja pizze (kao npr. Domino's i Pizza Hut). Danas stanovnici Indije najviše uživaju u pizzi koja je spravljena s nadjevima karakterističnima za njihovu državu – Tandoori pizza s kokošjim mesom i Paneer pizza.

Pizza u Koreji: Osim velikih američkih pizza brandova koji su prisutni u njihovoj zemlji, stanovnici Južne Koreje uživaju u pizzama svojih lokalnih pizza kompanija kao što su Mr. Pizza ili Pizza Etang, a koji nude pizze s tradicionalnim ili pak regionalnim nadjevima koji se ne mogu naći nigdje drugdje, a koje su veoma komplicirane za izradu. U Sjevernoj je Koreji situacija malo drugačija – prva pizzeria je otvorena u glavnom gradu Pjongjangu 2009. godine.

Izraelska pizza: na vrste pizza koje se izrađuju u Izraelu uvelike utječu mnoge kulture i narodi koji su nastanjeni na tom području, a u Izraelu se također izrađuju kosher pizze (bez mesa ili imitacija mesa).

Smrznuta pizza: Prva smrznuta pizza se pojavila na američkom tržištu, a lansirala su je braća Celentano. U nadolazećim desetljećima od tada tehnolozi za hranu su uspjeli nadvladati probleme koji su se pojavljivali pri skladištenju smrznute pizze te je danas ovo jedna od najprodavanijih vrsta pizza, a koju je vrlo lako i jednostavno ispeći u udobnosti Vašeg doma.

Egzotične pizze: Neki od primjere izuzetno egzotičnih pizza su duboko pržena pizza iz Škotske koja se poslužuje s prženim krumpirićima, a kako bi dobili maksimalan „udar“ kalorija, Čokoladna pizza (s nadjevima kao što su sljezovi kolačići, maslac od kikirikija ili slatkiši) te Chicken Bacon Ranch pizza (verzija ove pizze spravljena u lancu Domino's pizza u samo dvije šnite sadrži 900 kalorija!)