logo
logo

Dalmatinska gastronomija


Osim svojom ljepotom, Dalmacija se također diči i svojom gastronomijom, koja je među najzdravijima na svijetu. Dalmatinska kuhinja se bazira na mediteranskoj prehrani u kojoj su glavne namirnice plodovi mora, tj. mnogo ribe, školjki i školjakaša, mekušaca (lignje, sipe, hobotnice), rakova (škampi, jastozi) i sl. uz obilje maslinova ulja, povrća i začinskih samoniklih biljaka i trava.

Veliko mjesto u dalmatinskoj gastronomiji pored ribe pripada i maslini. Osim što od nje prave ekstra djevičansko maslinovo ulje, Dalmatinci ih također vole i usoliti, te takve predstavljaju nezaobilazan prilog još jednom dalmatinskom specijalitetu – pršutu (svinjski but dimljen i sušen na buri). Uz pršut se također poslužuju i poznati dalmatinski suhi kozji i ovčiji sirevi (najpoznatiji je onaj s Paga). Ovčetina s Paga je također jako cijenjeno jelo u Dalmaciji zbog prirodnog fenomena zvanog posolica (bura raznosi morsku ovdu po tlu te tako soli mjesta za ispašu). Osim ovčetine, najpoznatije dalmatinsko mesno jelo je pašticada s njokima, a područja s izobiljem svježe vode poznata su po žabama, jeguljama i riječnim rakovima (dolina Neretve, Trilj i sliv Cetine).

Dalmatinska vina su cijenjena od drevnih vremena. Dalmacija se diči vinima kao što su: Dingač i Pošip s poluotoka Pelješca; Babić iz Primoštena; Vugava i Plančić s otoka Hvara; Pošip i Grk s Korčule; Marastina s Lastova; Malvazija iz Dubrovnika, itd., te također Prošekom (slatko desertno vino) i veoma jakim rakijama (loza, travarica) i likerima (Maraschino, Vlahov).

Tipični dalmatinski deserti osvajaju srca svojom jednostavnošću. Najuobičajeniji sastojci uključuju mediteransko voće poput suhih smokava, grožđica, badema i sl. Neki od poznatijih deserata su: mandulat, smokvenjak, paprenjaci s otoka Hvara dubrovačka rožata i dr.